Bruno Krajcar- biografija

BRUNO KRAJCAR (Pula, 1972.), akademski glazbenik, skladatelj i kantautor. Redovni član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog novinarskog društva, Matice Hrvatske te predsjednik Hrvatske glazbene unije Istarske županije.

U pulskoj glazbenoj školi „Ivan Matetić-Ronjgov“ završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, instrumentalni i teoretski odsjek gdje kasnije djeluje kao profesor klavira (od 1995. do 1998. godine). Visokoškolski studij nastavlja na Glazbenoj akademiji u Ljubljani gdje je diplomirao na orguljama 1995. godine. Ali, nije ostao u okvirima klasike jer svoj glazbeni izričaj danas temelji na blues, gospel i jazz uzorima u koje ugrađuje tradiciju Istre bilo u vidu izvornog teksta, bilo tradicionalnih instrumenata ili istarsko-primorske ljestvice.

Svira više instrumenata, a komponira od svoje desete godine. Prvu je skladbu posvećenu majci zapisao i javno izveo 1982. godine. U ranoj mladosti surađuje sa brojnim bendovima i pjevačima kao skladatelj, aranžer, tekstopisac ili instrumentalist. Sa 16 godina započeo je nastupati kao barski pijanista kada i potpisuje prvi profesionalni izvođački ugovor. Bruno Krajcar radi i kao radijski voditelj, novinar i glazbeni urednik Hrvatskog radija Radio Pule. Od srpnja 2016. godine vršitelj je dužnosti glavnoh urednika Radio Pula. Osim toga Bruno marljivo radi i kao producent, kantautor, etnomuzikolog, multiinstrumentalist Autor je oko 400 skladbi (popularne, sakralne, šansone, pjesama za djecu, kazalište, zborove, klape…), a sklada i surađuje sa mnogim eminentnim glazbenicima te nastupa na brojnim festivalima i koncertima u zemlji i inozemstvu (Europa i SAD).

Predsjednik je udruge za očuvanje zavičajne tradicijske kulture „Histriart“ u sklopu koje djeluje kao idejni začetnik ili umjetnički ravnatelj smotri kao što su „Maša po starinski“-Sv. Petar u Šumi, „Zarozgajmo na Ćićariji“-Lanišće, Rakljansko kulturno ljeto – koncerti kod Sv.Agnjije, Istarske romantične večeri – Kršan, dugogodišnji je član žirija i obora Smotre narodne glazbe i plesa Istre, te stalni crkveni orguljaš pulskog samostana Svetoga Franje. Okuplja i glazbeni sastav pod nazivom Istraditional project.
Samostalno kao kantautor do sada objavljuje osam nosača zvuka („Živimo ljubav“ 1992., „Šperanca“ 1996., „Istra“ 2004., „Blagoslov“ 2006., „Mate Balota“ 2008. i „Istrael“ 2011., „Oči srca“ 2012. i „Live in Pula - Retrospektiva 1982.-2012.“ 2012.) a snimio je i dvadesetak glazbenih video spotova. Već dvadesetak godina radi i kao glazbeni urednik, radijski voditelj i novinar Radio Pule, zatim kao producent, etnomuzikolog, studijski glazbenik, multiinstrumentalist… U svojem pozivu već se dugi niz godina bavi proučavanjem istarske narodne baštine, ali i njenom valorizacijom putem vlastitih skladbi za što je višestruko nagrađivan.

Među brojnim nagradama spomenut ćemo samo neke: dobitnik strukovne nagrade „Status“ (HGU) za najinstrumentalistu u 2004. godini, godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Koerbler za 2007. godinu, nagradu „Porin“ 2008. godine za najbolji etno album, nagradu „Istriana“ za najglazbenika Istarske županije za 2009. godinu itd.
Bruno Krajcar njeguje jedinstveni glazbeni izričaj u kojem spaja naizgled nespojivo, univerzalni glazbeni jezik razumljiv cijelom svijetu sa tradicijskim glazbenim elementima Istre i Kvarnera,  svojevrsnim glazbenim unikatom.